[...] suplementację. Podsumowanie Zdrowa dieta roślinna wymaga planowania, czytania etykiet i dyscypliny. Zalecenia dla osób, które chcą stosować dietę roślinną, mogą obejmować spożywanie różnorodnych owoców i warzyw, w tym fasoli, roślin strączkowych, nasion, orzechów i produktów pełnoziarnistych oraz unikanie lub ograniczanie produktów pochodzenia [...]
[...] rozpoznanie alergenów. Po rozpoznaniu substancji uczulających należy ich unikać lub w przypadku lekkiej nietolerancji zachować umiar w spożywaniu danych produktów. Nadmierne spożywanie produktu uczulającego może doprowadzić nie tylko do złego samopoczucia, ale również do pogłębienia zaburzeń pokarmowych oraz wielu poważnych chorób. Co więcej, do [...]
[...] ma miejsce w przypadku tradycyjnego posiłku. Jeśli za pomocą leucyny chcemy optymalizować wysiłek sportowca, zwłaszcza sportowca dyscyplin wytrzymałościowych, poleca się spożywanie większych dawek rzędu 5-8 g przed i na treningu. Czego możemy oczekiwać od suplementu? Suplementacja aminokwasem daje wrażenia równie szybko odczuwalne, tutaj [...]
[...] np. osoby, które zjadają wyłącznie owoce. Jednak wegetarianizm, czyli zjadanie produktów roślinnych, to nie tylko weganizm. Mamy zatem osoby, które dopuszczają sporadyczne spożywanie ryb (a nawet i mięsa) - są to semiwegetarianie. Pewna grupa wegetarian spożywa produkty roślinne oraz ryby - peskatarianin. Laktowegetarianin będzie zjadał rośliny [...]
[...] w zależności, jakich cukrów i tłuszczów użyjemy. Udowodniono to na przykładzie zastępowania masła oliwą z oliwek oraz przetworzonej żywności na nieprzetworzoną. Jak spożywanie glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie? Napoje słodzone cukrem mają niekorzystny wpływ na metabolizm glukozy i lipidów, jeśli są spożywane w dużych ilościach [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
[...] B12. Są to niektóre płatki zbożowe, tofu, mleko roślinne i wiele innych. „Soja zwiększa ryzyko raka piersi” Obecnie nie ma przekonujących dowodów na to, że spożywanie żywności na bazie soi zwiększa ryzyko raka piersi u ludzi. To nieporozumienie może wynikać z wcześniejszych badań na gryzoniach. Naukowcy wykazali, że gdy te [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
[...] jego sylwetkę, pewnie myślicie, że spożywa duże ilości mięsa. Nic bardziej mylnego! Barny jest bowiem weganinem. Plessis podobnie jak większość, przez długi czas uważał, że spożywanie znacznych ilości białka pochodzenia zwierzęcego, jest jedynym sposobem na zbudowanie mięśni. Ale po problemach zdrowotnych przeszedł na weganizm. Mówi, że nigdy [...]
[...] centralnym. Pomimo tego, że jedzą dużo, to tak jak Francuzi czy Japończycy, hamują się, gdy jeszcze nie czują się zupełnie pełni. To dobry nawyk. Ich zwyczajem jest też spożywanie zupy przed posiłkiem, co pomaga trochę szybciej zaspokoić apetyt i dzięki temu zjeść trochę mniej kalorii. Zamiast deseru, wybiorą świeże owoce. Podsumowanie [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najchętniej wykorzystywanych legalnych środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] odżywczych, co prowadzi do osłabienia, zmęczenia i pogorszenia kondycji organizmu. W takim szybkim tempie życia potrzebujemy praktycznych rozwiązań, które umożliwią nam spożywanie zdrowych posiłków, nawet, wtedy, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Poznaj HUMMY SHAKE Jeśli szukasz sposobu na szybkie, łatwe i zdrowe posiłki? Poznaj HUMMY [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Po raz kolejny muszę podziękować moim Czytelnikom! Jesteście inspiracją do tworzenia nowych wpisów! Tym razem motywacją do napisania tego artykułu było zapytanie zadane pod publikacją o tytule: Brak śniadania a budowa większych mięśni. Co jeszcze można zrobić? Dodatkowo korzystne będzie spożycie (jeśli to możliwe i Twoja dieta to dopuszcza) [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]